неделя, 16 октомври 2011 г.

Къде отидоха парите на "прасетата" (PIGS)



Това, което се очакваше вече се случва. Графиката по-горе показва депозитите в немските банки (в червено) срещу депозитите в така наречените страни PIGS (Португалия, Италия, Гърция и Испания). В началото на 21 век размерът на депозитите във всички страни расте. С настъпването на кризата обаче в някои от периферните страни от Еврозоната, и особено след последните данни, че Гърция я чака неизменен фалит, много фирми, инвеститори и граждани преместиха своите пари в "по-сигурни" банки - тези в Германия.


Този процес на изтичане на парична маса към Германия едва ли скоро ще спре. Дори темпото би се увеличило ако Гърция не покаже по-добри икономически и финансови резултати. Ако пък страната реши да излезе от  Еврозоната, то това би означавало и сигурен фалит за банките в страната.

Всъщност сигурните немски банки не са чак толкова сигурни, имайки предвид, че една не малка част от тях държат все още гръцки облигации, които скоро може да не стават за нищо. Според Блуумбърг, потенциалните загуби от гръцкия дълг могат да стигнат до 60%  от неговата стойност.

Графика:  Center for Geoeconomic Studies
тук 

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More